Umíte si někdo představit narozeninovou oslavu bez dortu?

Tiramisu po italsku

Můj nejoblíbenější dezert je určitě tiramisu. Nejsem žádný převratný kuchař a už vůbec ne pekař. Děkuju, že nemusím nic vymýšlet a použiji starý recept.

Žádné vylepšování oříškama a šlehačkou “Že šéfkuchaři z Míráku ;)”, žádné pomazánkové máslo. Jak to tam někdo může nacpat? Nechcete do tiramusu dát, co tam patří, protože je to drahé? Radši si tiramisu udělám jednou ročně, než každé 3 měsíce z pomazánkového másla, fuj 🙁

Takže, recept na tiramisu je následující:

  • 500 g mascarpone … nejvíce mi chutná z Lídlu od firmy Lovilio
  • 5 opravdu čerstvých vajec … ideálně hned od slípek
  • 6 lžic cukru … používám třtinový, nemá ten chemický ocásek na patře
  • 1x italské piškoty … ty podlouhlé
  • kakao … kvalitní, ne ty šmejdy s 3% kakaem, ale aspoň 20% ní
  • lžičku amareta … opakuji AMARETO, ne rum, ne mandlové aroma, AMARETO
  • 1 silná káva

Postup pro tiramisu

Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky rozmícháme s cukrem, pak do toho hodíme mascarpone a rozetřeme na krém (pozor, nechat rozpustit cukr, ať je to rovnoměrně sladké). Pak rozmixujeme bílky na sníh. Jemně sníh zatřeme do krému. Uvaříme silné preso, je jedno jestli máte jen rozpustné. Do presa šoupneme lžičku amareta. V kávě s amaretem namáčíme piškoty z obou stran (pořádně, ale rychle, hodně sajou) a vysteleme misku, nbeo skleněný pekáč. Na piškoty nalijeme asi 5mm vrstvu krému a pak uděláme druhou vrstvu piškotů. Zalijeme zbytkem krémemu a srovnáme, ať tam nejsou hory. Ve finále posypeme kakaem, dělám to tak, že si dám kakao do sítka a klepu. Šup s tím na 12 hodin do lednice a pak se může podávat.

Dort za studena

Vejde se do formy na dort o průměru 24 cm.

  • 3x 400g kysaná smetana 18%, od firmy Pilos z Lídlu
  • 2x půlené broskve v plechovce velké 820 g (nebo i jahody, ananas, dle libosti)
  • dětské piškoty 240 g
  • 100 g cukru … ideálně třtinový
  • strouhaný kokos
  • agar … komu nevadí namleté kosti a klouby, může dát želatinu

Postup pro dort za studena:

Vymažeme formu pozlátkem od másla. Posypeme kokosem (na ozdobu a abychom to z formy dostali 🙂 Naskládáme piškoty do vrstvy. Smícháme kysanou smetanu s cukrem … počkáme, až se cukr rozpustí. Na piškoty dáme asi 5mm vrstvu smetany. Na to dáme nakrájené broskve. Na ovoce dáme zase vrstvu smetany. Na to zase piškoty a na piškoty smetanu. Když jsme asi 1cm od shora, dáme tam ovoce v celku. Uvaříme želé a zalijeme jím ovoce. Hurá s tím do lednice a po 12 hodinách můžeme podávat.

A teď již jenom rozvěsit balónky a doufat, že se děti pomějí 🙂