Zamiloval jsem se do sushi a když je ještě RAW, tak je to opravdu božanský. Předně je potřeba říct, že ingerience si můžete vymyslet jakékoli. Napíšu tady ingredience které mám rád a které jsem již vyzkoušel. Základ je pořád stejný a náplň je pak podle chuti. Ocením v komentech i návrhy na igredience, které jste zkoušeli. Go RAW, hrajeme si, objevujeme, žijeme 🙂

Sushi omáčky

Ty mám nejraději Tamari omáčku – klasika a pak wasabi. Můžete samozřejmě dát i křen, nebo chilli omáčku, omáčku ze sušených rajčat, avokádo s česnekem a nebo do sladka mango s rozmixovanou cuketou. Kdybych je měl všechny vypsat, tak nebudu půl dne psát nic jiného 🙂

RAW sushi
Vytisknout recept
Tradiční japonské jídlo, avšak v RAW verzi.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
RAW sushi
Vytisknout recept
Tradiční japonské jídlo, avšak v RAW verzi.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Suroviny
Náplň
Chuťovky
Balení shushi
Porce: osoby
Pokyny
Náplň
  1. Rozmixujeme květák ne úplně na kaši, ale tak nějak středně více
  2. Ručně zapracujeme ochucovadla, citronovou šťávu, konopný olej, sirup, či med
Chuťovky
  1. Všechny ingerience na chuťovky nakrájíme na proužky o tloušťce asi 0,5 centimetru. Chřest či zelené fazolky jsou již tak a osttní přizpůsobíme asi takové tloušťce.
Zabalení sushi
  1. Můžete použít jakoukoli podložku pro balení, já používám silikonovou podložku, ale jde to i ručně, chce to trochu cviku. Na potřetí to již dělám po slepu. Nebojte se, nori řasa je dostatečně pevná a málokdy se prothne, takže klidně zaberte.
  2. Nori řasu si položíme na podložku.
  3. Naneseme náplň po celé nori řase s tím, že od sebe si necháme 2 cm volnou řasu, aby se sushi dobře přilepilo.
  4. Na stranu k sobě, asi 2 cm od kraje nandáme chuťovky, takže tam dáme chřest, zelené fazolky, avokádo, podle chuti a barvy.
  5. Pak sushi hezky zarolujeme a chuťovky přidržujeme rukou a nebojíme se zatlačit, ať sushi pěkně drží.
  6. Na konec, kde není náplň naneseme mašlovačkou nebo prstem vodu a řasa nám tam pěkně změkne a začne lepit.
  7. Dotočíme sushi a řasa se pěkně přilepí.
  8. Pak potřeme celý váleček trochu mašlovačkou vodou, aby řasa změkla a zatáhla se.
  9. Jestliže nám na koncích čumí chuťovky ven, tak je zařízneme a případně doplníme náplň. Nebo konce zařízneme, aby byly pěkně rovné. To podle toho, jak to vyjde.
  10. Sushi nakrájíme velmi ostrým nožem tahavým pohybem, aby řasa nepraskla, nebojte, vydrží hodně.
  11. Krájíme nejdříve na půl a pak na stejné díly. Z jedné řasy mi vychází 6 kousků.
Aranžování
  1. Koupil jsem si talíř na sushi, který je velmi praktický. Obsahuje 3 pozice na omáčky a vejde se na něj sushi pro 4 osoby.
Pojídání
  1. Naučte se to s hůlkami, je to zábava a pěkně se pak sushi jí. Jde to i rukou, příbor nedoporučuji, ale hůlkama je to takové rituální.
  2. Podle chuti namáčíme do tamari a pak do wasabi nebo jiného dresinku.
  3. Aby to bylo vzhlednější a nezadělávali jsme si dresinky tamari omáčkou, tak jednou stranou do tamari, pak sushi otočíme a do dresigu namáčíme suchou stranou.
  4. Strkáme do úst a vychutnáváme 🙂
Poznámky k receptu

Úmyslně nedávám do náplně sůl, protože tamari omáčka nebo dresigy obvykle sůl obsahují a to mi stačí. Kdo má rád slanější, necht si náplň osolí jednou až dvěma lžičkami.

Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe