Tomáš Roud

Miluji tě a děkuji ti ♥

Category: RAW Živá strava (page 1 of 2)

Hravý salát z cukety

Hravý, protože vznikl experimentováním, jak už to v RAW bývá 😀

RAWblása – (čti róblása) se salátem

Tak a máme tu verzi pochutiny bez masíčka a vaření. Našel jsem na netu několik receptů, kde byla raw klobása, ale vadilo mi, že se tam horem dolem cpou ořechy. Jelikož považuji rajčata za ovoce a to ještě k tomu kyselinotvorné, tak mi s ořechy nepasuje. A po dlouhém “mozkovém hloubání a dloubání”, vyzkoumal tento recept 🙂

Takže, jak je na tom RAW klobása – RAWblása – róblása

Rawfest – marketing RAW food na druhou

Ve středu mi volal tatínek, že je o víkendu festival raw food v Praze. Což mne dost potěšilo, protože to pro mne byla známka, že můj stravovací raw styl si pamatuje.

Vyrážíme na raw fest – festival raw food

V neděli jsme odnesli jídlo praktikujícím na pobyt ve tmě a vyrazili směr Praha kolem poledního. Cesta byla z Kutné Hory na hodinu, zaparkovali jsme u řeky a zbytek došli pěšky.

Velice mne hned u kasy pobavil asi 30ti letý hoch s pejskem, který se dožadoval polovičního vstupného, “když je již po obědě”, … neuspěl 🙂

Za vlezné jsme zaplatili za dva nějakých 500 Kč a hurá na nejen čumendu, protože jsme umírali hlady 🙂

Je raw food drahé?

Ve velkém stanu probíhala přednáška, kde sedělo vpředu u mikrofonu asi 6 lidí a povídali o kvalitě a ceně raw food.

Dostali otázku “Je raw food dražší, než klasické jídlo?”, čehož se ujala jedna paní ařekla něco v tomto smyslu: “Já to vnímám tak, že když mi dává raw food vyšší kvalitu, tak tím akceptuju, kolik to stojí, protože to dělám pro sebe”. Z přednášky jsem odešl, protože mne odpověď ani trochu neuspokojila, když jsem vlastně slyšel: “Této otázce se vyhýbám proto, že ano je to drahé, ale radši přesměrujte svoji pozornost na kvalitu a zdraví, které dostáváte.”

Vůbec nechápu, kde se vzalo slovo kvalita, to jako brokolice, kterou neuvařím má vyšší kvalitu? Ač teď mne napadá, že vlastně to je základní tah marketingu, poukazovat na něco vyššího, takže vlastně je to v pořádku, mysl se chytne toho, že je to kvalitní. Proto se i ukazuje na e-shopech, že kupujete v raw kvalitě a přitom je to raw stav o kvalitě nijak nevypovídající.

No jdeme dál, dát si něco na zub.

Raw bar a oběd

2015-06-07 15.34.17

Raw lasagně – byly dělány den předem, takže celkem vysušené a hodně koncentrované 🙁

Mrkvovo kakaový koláč byl nastarouhaný dost na hrubo, takže to chutnalo skoro jak nastrouhaná mrkev s kakaem a kokosem.

Nejchutnější byl pro mne kolatý koláček s něčím, co připomínalo karamel a vrstvami asi pohankového těsta.

MyRaw caffee a super lživý marketing

2015-06-07 15.51.282015-06-07 15.52.54

Tenhle stánek mne pobavil nejvíce, když tam dělají kávu, co není raw a ještě do toho lejou sojové mléko, které také není raw a dávají třtinový cukr, který už není vůbec raw.

Pro dochucení je možnost si dát mufíny, které samozřejmě také nejsou raw.

Hurá raw caffee, se to jen jmenuje, ale raw to není, dejte si raw 😉

RAW food mixéry a odšťavovače a sušičky

2015-06-07 15.44.49
Nedalo se nezakopnout o stánek se super předraženými elektrickými přístroji. Sušička za 20 tisíc, mixér asi za 15 tisíc a odšťavovač za 13 tisíc.

Odšťavovač se mi líbil, protože byl šnekový a to je teď děsně in. Milá paní, marketingově poučená, skvělá obchodnice mi řekla, že odšťavovače mají kovové jádro a tím vlastně zabijou všechny vitamíny, které tam chceme uchovat. Takže šťáva z klasického odšťavovače za 3 tisíce je vlastně mrtvá a měli bychom si pořídit ten její za 13 tisíc.

Na můj dotaz, jak funguje mixér za 15 tisíc mi řekla, e ten je super, protože má kovové nože, které vysokou rychlostí rozřežou ovoce a zeleninu na super zdravé smoothie plné vitamínů.

Bohužel už mi neuměla odpovědět na poslední otázku a tak se jen usmála a začala se věnovat postarším manželům stojícím za mnou.

Ta otázka byla: “Když je v odšťavovači na škodu kov, že zabije vitamíny, proč je to u mixéru plus, kde vitamíny z ovoce doslova vytáhne a dělá super zdravé smoothie?” Hmmm, nevadí, asi mi neodpověděla, protože jí na školení neřekli, že může přijít zákazník s mozkem, co nepolyká všechny marketingové řeči i s navijákem 🙂

Stánky life food

Drtivá většina stánků byla lifefood a tím je vidět, že to byl ve skutečnosti pořadatel akce, který vybíral vstupné.

Dobré bylo, že jsem vyfasovali slevové kupony 20% na jejich e-shop lifefood.cz a tak jednou nakoupím levněji, než je nákupka ve velkoobchodu 🙂

Raw therapy

Nemám nic proti paní majitelce osobně, Lucko promiň, to tvoje heslo je vážně zvláštní: “Zdravé tělo s čistou duší”, jak může být duše čistá, když nemůže být špinavá.

Opravdu však oceňuju ten čas a práci s přípravou pochoutek.

Na závěr raw festu

Největší jobovkou bylo, když jsem si koupil 1dcl pesta medvědího česneku v oleji se solí a to za 140 Kč 🙂

Chutnalo to fakt luxusně a jak jsem si to přinesl domů, tak jsem si to doma udělal také a teda za 20 Kč i s energií 😀

Celkem musím zhodnotit, že raw fest vyšel na asi 2.000,00 Kč i s cestou a parkováním.

Zkušenost to byla zajímavá a již teď vím, že na další raw fest nepojedu. Dál si budu čmochtit raw food doma 🙂

P.S. Děkuju prozřetelnosti, že jsem potkal Petra Macháčka, to setkání všechny ty marketingové lži a přemrštěné ceny vyrovnalo <3

 

 

Olejová bomba s olivami

Již nějakou dobu ujíždím na olivách a protože jsem včera na rawfestu koupil i kelpové nudle, jal jsem se to zkombinovat.

Jak na RAW salát s kelpovými nudlemi 🙂

RAW sushi

Zamiloval jsem se do sushi a když je ještě RAW, tak je to opravdu božanský. Předně je potřeba říct, že ingerience si můžete vymyslet jakékoli. Napíšu tady ingredience které mám rád a které jsem již vyzkoušel. Základ je pořád stejný a náplň je pak podle chuti. Ocením v komentech i návrhy na igredience, které jste zkoušeli. Go RAW, hrajeme si, objevujeme, žijeme 🙂

Sushi omáčky

Ty mám nejraději Tamari omáčku – klasika a pak wasabi. Můžete samozřejmě dát i křen, nebo chilli omáčku, omáčku ze sušených rajčat, avokádo s česnekem a nebo do sladka mango s rozmixovanou cuketou. Kdybych je měl všechny vypsat, tak nebudu půl dne psát nic jiného 🙂

 

Hubnutí s RAW food

Celý život se potýkám s váhou mého těla. Nejde ani tak o to, že bych svoje tělo nemiloval, to jako ne, miluju ho velmi. Spíše jde o to, že je nepraktické mít 100kg. Musím si rozepínat kalhoty v autě, nebo si koupit dokonce jiné, větší.

Proč nemůžu zhubnout?

Uvědomuju si, že jsem měl období jakýchsi vln. Buď jsem jedl hodně a často sladké, bonkonky, čokoláda, to bylo moje. A nebo jsem nejedl vůbec, když jsem si dal třeba 7 dní půst, sundal jsem 5 kg a mohl jsem zase se zase 2 měsíce ládovat. Tudy ale cesta nevede 🙂

Včera mne napadlo, že ani tak nejde o nějaké kalorie, protože jsou lidé, jako třeba já, kdy fyzicky dost pracuju na zahradě, cvičím, tančím a stejně jsem se držel s váhou 95 – 100 kg. Genetika s tím asi hraje taky co do činění, jelikož muůj tatínek i babička také řeší váhu, jenže na genetiku se mi vymlouvat moc nechce.

Jak je tedy možné, že člověk, co nejí maso, fyzicky aktivní má 100 kg?

Právě včera mi došlo, že tělo neukládá tuk jako zásobu na později, ale v tom tuku ukládá toxické látky. Právě toxické látky, které jíme v jídle, které se nám dostanou do těla z ovzduší nebo vody, ty se v tucích ukládají. A je krásně vidět, jak se ukládají co nejdále od orgánů. Tuky s toxickými látkami se ukládají v zadku nebo břiše, rukou, nohou a tak to pokračuje.

Způsoby přípravy jídla a vznik toxických látek

Vlastně existuje takové pravidlo, že čím více se potravina zpracovává, tím méně výživných látek v ní zůstane a ve více toxických látek se promění.

1. Sušení

Při průmyslovém sušení, kdy se produkují různé rýžové racio chleby, sušenky a tak, dochází k používání teploty přes 100 a dokonce někdy až přes 150 stupňú. Takové potraviny jsou extrémně dehydrované a tělo musí pak použít svojí vodu, aby je zpracovalo. Nemluvě o vzniku toxických látek.

2. Uzení

Sýry a maso se udí v kouři, aby dlouho vydržely. Protože právě ani bakterie takové potraviny nechtějí jíst. Při uzení se do potravin dostává spousta karcinogenních (rakovinotvorných) látek, které jsou v takovém množství, že tělo je prostě nezvládá. Dnešní průmyslové potraviny jsou na tom trochu lépe, protože uzené dnes znamená jen přidané uzené aroma, což je chemikálie, které nám evokuje chuť, jakoby potravina byla uzená.

3. Pečení

Při pečení se vysokou teplotou, často až 180 stupňú, narušují škroby a tím vzniká velmi toxická látka Akrylamid, která velmi negatovně ovlivňuje nervový systém. Proto nám také více pečené stimuluje chuťové buňky.

4. Smažení – fritování

Toto je asi nejdrastičtější forma úpravy potravin, kdy je potrava vystavována teplotám i přes 250 stupňů. Toxických látek se udělá ještě více, než při pečení, jelikož se rozkládají škroby i tuky.

Viděl jsem “krásný recept”, který dělaly děti ve škole:
Vezmete si 2 plátky veky, namažete je marmeládou, obalíte ve vejci a strouhance, jako řízek, osmažíte a nakonec posypete práškovým cukrem.

WOW dobrou chuť 😉

Jak pomáhá RAW food při hubnutí

Prakticky to funguje tak, že RAW food – živá strava obsahuje mnohem mnohem méně toxických látek (protože toxicitu neurčuje ta látka, ale její množství) a proto se s těmito látkami tělo snadno vyrovná, neutralizuje, vyloučí.

A protože zpracovat RAW food – živou stravu stojí velmi málo energie, zbývá spousty energie na to, aby tělo zamaklo na toxických látkách uložených v tucích. A proto se tedy na RAW food hubne 🙂

Jakých potravin jsem se vyvaroval a hubnutí jde samo

1. Mléko a mléčné produkty

Člověk používal mléko a mléčné produkty ke svému přežití v minulosti a v těžkých dobách, kdy nebyly k dispozici jiné potraviny. Dnes tento deficit potravin nehorzí, avšak na mláko a sýry jsme si tak zvykli, že je jíme nadále, ač to již není potřeba. Zvýrazňovače chutí, které se dávají dnes do sýrů a mléčných produktů jsou tak dobré … a také tak návykové. Dnešní mléko je pasterizované, homogenizované a tím má ještě méně těch látek, díky který naši předkové přežili. Dnešní mléčné produkty v sobě navíc obsahují hnis, kravičky nemají dostatek pohybu a tak jejich těla jsou často nemocná, aby se na to nepřišlo, tak jsou dopovány antibiotiky. Dnešní běžný mléčný výrobek obsahuje 327.000 buněk hnisu na cm3. Což je v pohodě, protože legislativa umožňuje až 750.000 buněk hnisu na cm3.

Věděli jste, že máme v legislativě zakotveno, kolik hnisu smí být v mléčných produktech?

No a ten hnis s toxickými látkami se právě ukládá v tucích a proto mléčné produkty podporují tloustnutí. Jestliže konzumujete mléo z farmy a nebo kozí a nebo ovčí či jiné, budou hodnoty hnisu a toxických látek možná jiné, můžete i sami sebe chlácholit že dokonce nulové. Když tomu chcete věřit …

2. Pečivo

Pečivo, tedy pekárenské výroby, je nejběžnější potravinou u nás i ve světě. Nejběžnější surovinou do pečiva je pšenice. Pšenice obsahuje látky, které nejsme schopni strávit a proto je nutné ji upéct či uvařit, aby se rozpadly na námi stravitelné, avšak se bohužel tímto procesem zabijí ty látky, které tam být mají. Respektive se promění v celou škálu toxických látek, se kterými se pak tělo potřebuje vypořádat.

Zajímavé je, že tyto toxické látky působí na mozek velmi podobně jako drogy, jako kofein v kávě či nikotin v tabáku. V mozku narostou neuronové receptory a ty pak doslova vyžadují tyto toxické látky v potravě, ač paradoxně tělu značně škodí svým objemem.

Již dávno se přišlo na to, že když se pšenice a ostatní semínka nechá naklíčit, tak chemická obrana semen povolí a nastartují se v semínku procesy, díky kterým se kativují enzymy a je pro nás mnohem mnohem lépe stravitelné a využitelné.

Nehledě na to, že dnešní průmyslově vyráběné pečivo má ještě menší podíly pšenice či jiných obilovin a o to více má přidávány chemické zvýraz

Jednou jsme doma vedli zajímavou debatu nad kukuřičným chlebem.

Klasický vs. nový způsob přípravy kukuřičného chleba

Dříve se vypěstovala kukuřice, potom se usušila, namlela, uskladnila, přidala se do ní voda a případně kypřící látky, dala se do pece a upekla. Po schladnutí se konzumuje chléb.

Proč se rovnou nenechá kukuřice naklíčit, pak rozemlít, jemně usušit a konzumovat?

3. Maso

Kdysi, když ještě lidé pojídali poldy, se velmi báli predátorů. Třeba takový tygr, který neohroženě procházel lesem a sežral, co se mu chtělo. Viděli v něm velikou sílu a neohroženost, terou si přáli získat také. A proto věřili, že když pojí z jeho těla, získají tké takovou sílu a neohroženost. Takovéto rituály přežívají dodnes. Kdy se třeba ochutnávají syrová játra střelené zvěře, nebo se pije kohoutí krev apod.

Dnes již ani tak nejde o rituály, jako o pokrytectví, kdy 95% lidí kupujících maso v obchodě by nikdy to zvířátko nemohli zabít, ale maso v plastikové nádobě již není zvíře 🙂

Jednou dostala manželka nápad, že kdyby měla jatka prosklené stěny a ještě by byla umístěna hned vedle supermarketu, kolik lidí by maso přestalo jíst 🙂

Dokonce jsem jednou obdržel ospověď při dotzu, jaký je rozdíl mezi psem a krávou, cituji “Protože kráva je jateční zvíře.” No budiž.

Zmiňovat se o toxických látkách v mase, antibiotikách, steroidech v kuřecím mase apod. nemá moc významu, to by bylo jako nosit sovy do Atén.

4. Sůl

Bez soli bychom vlastně ani nemohli maso a sýry konzumovat. Zkuste si udělat třeba přírodní řízek a nijak ho neosolit a neokořenit. Dobrou chuť 🙂 Sůl je dnes konzumována v takovém množství, že naše republika spotřebuje denně 150 tun soli. Tohle množství jíme denně. VYchází to na 15g na osobu.

Ona sůl je totiž hodně skrytá a ani o ni nevíme. Třeba právě v pečivu nebo v mléčných výrobcích. Dokonce kosmetika obsahuje sůl. Sůl přidáváte i do vařeného a pečeného jídla. Brambory nebo rýže se vaří se solí a masíčko se prosolí také.

Sůl sama o sobě škodlivá není, to ani kyanid. Jde o množství. Tělo ukládá přebytečnou sůl, kterou neumí zužitkovat či vylouči, v kloubech. Často lidé již kolem 35 – 40 roku věku mají potíže s klouby, které se pak vysušují, jelikož sůl na sebe váže vodu.

Takový zarušený recept na dobré jídlo je: dej do toho glutamát a sůl a bude to dobré.

5. Cukr

A je jedno, jestli bílý rafinovaný, žlutý, nebo třtinový, hnědý a nebo jiný. Cukr neobahuje kromě chuti vůbec nic pro tělo. Je tam nic. Prázdno. Spousta lidí, kteří mají nadváhu ve skutečnosti trpí podvýživou, kdy nemají dostatek látek, jež tělo potřebuje. Cukr totiž zůsobí to, že se cítíte sytí a odmítá nadále jíst, ikdyž na základě látek vlastně hladoví.

Nejpřirozenější cukr, který se dá jíst a nijak tzv. “není na váhu” je ten v ovoci a zelenině. Schválně píšu “v” a ne “z” a to proto, že ten průmyslově extrahovaný asi také nebude nic moc. Proč? Protože ho je hodně, jak jsem psal výše, nejde o látku, ale o množství.

Cukr také tvoří velmi silné receptory a proto se ozývají takové hlášky: “Jsem naštvaná, pojď si dát kremroli” nebo “Dal bych si sladkou tečku”.

Tradiční vánoční kuličky: pokrmový tuk hera, cukr, sladké kakao a posypat kokosem.

Nové RAW vánoční kuličky: sušené datle, nepražené kakao, posypat kokosem.

Provovnejte si chuť i výživovou hodnotu obou verzí sami 🙂

A co dál s RAW food?

Za poslední 2 měsíce na RAW food mi tělo vyloučilo přes 10kg tuků a toxických látek. Děkuju mé božanské tělo, jsi úžasné.

Uvidíme co bude dál, vše je proces, miluju jídlo a miluju sebe.

P.S. Rozesmála mne věta z jednoho videa na youtube “Já jsem taky veganka, tedy vegetariánka … jenom si občas dám rybu nebo kuře” 😀

RAW food a RAW recepty – pravidla

Jelikož jsem člověk zásadový a mám rád pravidla (někdy proto, abych je mohl porušovat :), tak jsem si zavedl následující pravidla raw food živé stravy.

Vzhledem k tomu, že nic není stále a pořád se mění a proměňuje, jsou i tato pravidla RAW food živé stravy napsána v tuto aktuální chvíli a kdzž se mi bude chtít, tak je upravím podle aktuální situace.

RAW food – pravidla

  1. Jídlo mi musí chutnat
  2. Jím, kdy se mi chce
  3. Jídla se snažím dělat jednoduchá, na složité recepty nemám chuť ani nervy
  4. Čas strávený přípravou jídla nesmí být delší než jeho konzumace
  5. Pravidelně budu konzumovat minimálně 100 druhů rostlin, ovoce, ořechů atd.
  6. Tabulky a doporučení o výživě, minerálech, vitamínech apod. beru jako orientační
  7. Moje božanské tělo je natolik inteligentní, že využije, co mu dám a co nevyužije, bezezbytku vyloučí
  8. V zimě budu konzumovat více potravin, které oteplují (zimní zelenina, chilli, zázvor, skořice … )
  9. V létě budu konzumovat více potravin, které ochlazují (citrusy, okurky, melouny … )
  10. Snažím se jíst ovoce a zeleninu co nezralejší (výjimka např. ředkvičky, ty jedině mladé 🙂
  11. Denně konzumuji zelená RAW smoothie
  12. Když mám žízeň snažím se pít pouze vodu, nebo krajně fresh ze zeleniny či ovoce
  13. Zda je koření RAW nezkoumám
  14. Není-li k dispozici RAW potravina, buď mne na ni přejde chuť nebo si pořídím co nejšetrněji připravenou (kysané zelí, marinované žapiony, olivy apod.)
  15. Co nejméně používám sůl a už vůbec ne s jódem
  16. Dávám přednost živým bylinkám před sušenými
  17. Sirupy používám RAW z agáve, jakonu a nebo javorový sirup, který RAW být ani nemůže, protože je vařený
  18. Používám včelí med
  19. Nikdy a nikoho samovolně nepřesvědčuji, že by měl to či ono jíst či nejíst, pokud se sám nezeptá
  20. 1x týdně nejím vůbec a piji jen vodu a to od pondělního večera do středečního rána
  21. Raw food jím pro zdraví a pro radost

RAW food recepty jsou pro mne

Uveřejňuji na tomto blogu informace o RAW food – živé stravě a RAW recepty ne z toho důvodu, že to máte dělat také. Každý nechť si dělá a konzumuje, co se mu zachce. Píši zde, jak to mám s RAW food já a buď vás to inspiruje a nebo popudí a nebo nic.

Svobodě, zdraví a lásce zdar 🙂

Zimní nabíjecí salát s červenou řepou

Neustále jsem přemýšlel, jak do jídelníčku zařadit více oteplujících potravin v zimě. V poslední době mám extrémní chuť na červenou řepu. Dočetl jsem se, že červená řepa je vysoce zásaditá a je schopna potlačovat viry i bakterie. Červená řepa se používá i na test síly vašich žaludečních šťáv. Jestliže se totiž moč či stolice po konzumaci červené řepy také zbarví do červena, máte co dohánět 🙂

Kokosové kuličky

Tak tyhle kosové RAW kuličky přivezla makarádka Pavla. Vydrřely na stole asi 10 minut a byly pryč 😀

Kokosovo – datlovo – kakové RAW kuličky

Jsou absolutně luxusní a RAW. Žádné piškoty nebo tuk, prostě jen z živých ingerdiencí.

Ovoce s RAW čokoládou

Nejdříve je potřeba si připravit RAW čokoládu. Je možné použít jakékoli ovoce, v našem případě jsme použili banány, anans a jahody. Jídlo s ehodí jako sladká svačina a i jako večeře čo oběd.

Older posts

© 2017 Tomáš Roud

Theme by Anders NorenUp ↑