Tomáš Roud

Miluji tě a děkuji ti ♥

Category: Vaření

RAW zelené smoothie

Ingredience:

2 listy dubového salátu

1 hrst polníčku

1 mango

2 banány

1 jablko

voda

Dobrou chuť 🙂

Pravé italské Tiramisu – podrobně

Děkuji za ohlasy na článek Dort k narozeninám. Jelikož se mi množily dotazy na detailní postup, tedy zde ho máte. Příprava trvá asi 45 minut.

Ingerdience na pravé italské Tiramisu:

  • 750 g mascarpone … nejvíce mi chutná z Lídlu od firmy Lovilio
  • 7 opravdu čerstvých vajec … ideálně hned od slípek
  • 9 lžic cukru … používám třtinový, nemá ten chemický ocásek na patře
  • 2x italské piškoty … ty podlouhlé, koupíte v každém větším marketu
  • kakao … opravdu kvalitní, ne 3% kakaem, ale aspoň 20% obsahu kakaového másla
  • 4ml amareta … opakuji AMARETO, ne rum, ne mandlové aroma, AMARETO
  • 2x silná káva – používám pressovač, rozpustná jde také
  • obrázky jsou dole ve fotogalerii

Postup pro pravé italské Tiramisu:

1) Oddělíme žloutky od bílků a každé dáme do jiné misky. Do žloutků nasypeme cukr a pořádně šleháme.

2013-06-07 23.19.35
2013-06-07 23.19.41

2) Do rozmíchaných žloutků s cukrem vložíme mascarpone a rozmixujeme.

2013-06-07 23.23.15

4) Připravíme si kávu a do ní šoupneme prcka amareta a nalijeme do hlubokého talíře.

2013-06-07 23.27.22

5) Vyšleháme bílky na sníh, trvá to asi 1 a půl minuty.

[embedplusvideo height=”388″ width=”640″ standard=”http://www.youtube.com/v/6dV2L3aPKS0?fs=1″ vars=”ytid=6dV2L3aPKS0&width=640&height=388&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep3998″ /]

6) Sníh vmícháme opatrně do krému ze žloutků, cukru a mascarpone.

2013-06-07 23.30.56

7) Piškoty rychle namáčíme z obou stran do kávy s amaretem a pokládáme na dno skleněného pekáče v jedné vrstvě.

2013-06-07 23.33.05

2013-06-07 23.33.122013-06-07 23.34.21

8) Vrstvu piškotů zalijeme asi třetinou krému a rozetřeme na slabou vrstvu, ale zase aby piškoty nebyly vidět.

2013-06-07 23.43.26

 

9) Pokládáme druhou vrstvu piškotů, zase namáčet z obou stran do kávy, velmi rychle, jinak hodně sajou.

2013-06-07 23.38.07

 

2013-06-07 23.40.14

10) Na druhou vrstvu piškotů rozetřeme zbytek krému.

2013-06-07 23.43.26

 

11) Měl by nám krém vyjít akorát ve vrstvě asi 1cm, následně začneme posypávat kakaem, které jsme si dali do sítka.

2013-06-07 23.47.18

12) Hotovo, takhle to vypadá.

2013-06-07 23.48.43

13) Šup s tím na minimálně 12 hodin do lednice, aby to hezky ztuhlo.

2013-06-07 23.50.08

Dobrou chuť 🙂

P.S. Jestli to pořád někdo nemůžete pobrat, napište mi, natočím video, jak na to.

Fotogalerie pro pravé italské Tiramisu.

Jak ušetřit v domácnosti – levně

Hledáte-li rady, jak ušetřit peníze pro to, abyste je pak mohli za něco utratit, tak prosím stránku hned opusťte.

Tento článek se věnuje možnosti, jak malou úpravou životního stylu, můžete ušetřit (ne-vyplýtvat) ročně tisíce korun.

2013-06-04 09.03.49

Jak ušetřit na energiích v domácnosti

Teplo

2013-06-04 09.51.58Největší koláč ve výdajích domácnosti zabírá teplo. Bývá to až 50% všech nákladů. Zkontrolujte si okna, jestli dostatečně těsní. Dá se to dobře zkontrolovat plamenem svíčky. Dveře jsou na tom stejně. Hodně to táhne dole u země. Kontaktní plochy dveří a oken se dají oblepit těsnící páskou. Páska stojí pár stokorun a vydrží několik let. Větrání provádějte tak, že naráz otevřete dokořán všechna okna na minutu až 2. Takto stačí větrat jen 2x denně. Kdo má prostředky navíc, může si pořídit rekuperační jednotku.

Teplá voda

2013-06-04 09.51.16Je jedno, jestli máte horkovod, nebo vlastní bojler. Nechte si nainstalovat směšovač teplé a studené vody, i s prací mne stál 1300 Kč. Na směšovači si můžete nastavit teplotu třeba 40 stupňů, která je tak akorát na sprchování i mytí rukou. Ušetříte tím za nesmyslné kupování předražených termostatických baterií, které stojí tisíce korun. Máte-li bojler, nastavte teplotu na 50-60 stupňů, která bohatě dostačuje.

Teplou vodu hned nevypouštějte do kanálu. Nechte si jí ve vaně, umyvadle i dřezu na nádobí, dokud nevychladne (jako to dělám při mytí nádobí pouze ve vodě). Až teprve voda předá teplo do místnosti (cca 2 hodiny), vodu vypusťte. Co Vás tedy stál ohřev vody, ušetříte na teple.

Elektrické energie

2013-06-04 11.22.35Ledničku nastavte úplně v klidu na polovinu. Tedy pokud máte na termostatu 7 pozic, klidně dejte 4ku. Vyšší tepotu dejte, jen pokud skladujete maso.

Mrazák používejte jen je-li to bezpodmínečně nutné. Mít zmraženou mrkev půl roku s větou: “Ta se bude hodit” moc smysl nemá.

Máte-li již starší sporák a plánujete nový, kupte si indukční varnou desku. To uděláte jen v případě, že doma denně vaříte, jinak to samozřejmě nemá smysl.

Myčku na nádobí použijte, jen pokud máte opravdu hodně nádobí. Dva talíře a příbory umyjete v ruce za stejný čas, co je do myčky naskládáte a ještě za zlomek ceny.

Televizi můžete nastavit na nižší jas a kontrast. Třeba plazová televize mi žrala 300w, po snížení jasu žere jen 110w.

Počítači nastavte, aby se po 10ti minutách nepoužívání přepnul do režimu spánku. Zapnutý počítač 8 hodin denně sežere ročně 2000 Kč.

Když se Vám někde povede vychytat akci, nakupte LED žárovky, mají 10x nižší spotřebu při stejné svítivosti a dají se koupit v akci i za 90 Kč.

Voda

Nejlevnějším zdrojem v domácnosti je voda. Různé úsporné hlavice a kombinované splachování a takové ty věci jen z lidí tahají peníze s nesmyslnou dobou návratnosti investice. 1000 litrů vody stojí asi 40 Kč.

Jak ušetřit na jídle a nákupech

Seznam k nákupu

2013-06-04 11.18.51Každý týden si udělejte seznam toho, co budete vařit a jíst. Sestavte si jídelníček z chutných jídel, které nejsou příliš složitá. Na bažantí něco s chřestovou omáčkou můžete jít do restaurace na výročí svatby. Na základě týdenního jídelníčku sestavte, které potraviny máte a které ne. Udělejte si položkový seznam, co půjdete koupit. Pozor! Vystříhejte se položek, “něco na víkend”!

Nakupujte v pondělí

Za prvé se vyhnete nákupním horečkám v pátek, kdy si lidé naplňují košíky na víkend. Za druhé, o víkend hodně lidí více “mlsá” a budete mít menší tendenci přikupovat potraviny na chuť.

Akce a slevy Vás okrádají

Hodně lidí studuje letáky s různými akcemi a slevami proto, aby ušetřili. Výsledek je pak naprosto opačný. Proto je potřeba přemýšlet, ovládat se a držet se seznamu. Jako příklad uvedu moje oblíbené oplatky Mila. Běžně si jich kupuju 2 na týden. Což je asi 30 Kč. Když je uvidím v akci za 10 jednu, nekoupím si 3, ale rovnou si jich koupím 5 za 50 Kč. Myslíte si, že mi vydrží na 2 týdny? Ani náhodou! Sním je tak jako tak za týden. Ve výsledku dám o 20Kč více, i když byla akce.

Zásobujte svou domácnost

2013-06-04 10.37.17Existují potraviny a jiné potřeby, kterých však více nesníte a nespotřebujete, i když je máte doma. Mléka v akci za 10Kč můžete klidně koupit karton protože vydrží v pohodě měsíc. Stejně tak je to možné dělat s konzervovanými potraviny, které běžně spotřebováváte. Cukr, mouka, olej, ocet, káva, těstoviny, rýže a další ingredience, kterých nespotřebujete jen tak více a vydrží dlouho. Stejně tak drogerie, třeba prostředek na praní, zubní pasta a další, jdou kupovat do zásoby ve slevových akcích.

Ušetřete v domácnosti na drogerii a chemii

Mytí nádobí

2013-06-04 10.44.26Nádobí myjte pod tekoucí vodou, kterou teplou zadržujete ve dřezu. Drtivá většina nádobí jde umýt jen v čisté tekoucí teplé vodě. Připečenou pánev či hrnec umyjte pomocí mycího prostředku v zadržené vodě ve dřezu. Třeba pánev nemusíte vytírat do super leskla, když tam zase nalijete příště olej. Hlavně pánve od oleje myjte také jen v teplé vodě. Není nic nechutnějšího, než chemický film na pánvi, když tam dáte jen horkou vodu. Na obrázku je vidět naše pánvička s nepřilnavým povrchem, kterou používáme obden a je již 3 roky myta jen vodou.

Praní prádla

2013-06-04 11.20.50Zkusili jste někdy vyprat bez pracího prostředku? Velmi doporučuji. Věci, které nejsou špinavé, ale jen nošené, jako trička, mikiny, rifle, kalhoty a další, stačí vyprat jen ve vodě bez pracího prostředku. Na věci, které jsou zašpiněné, můžete použít prostředek na skvrny a ne přidávat pracího prostředku neúměrně. Pračku samozřejmě nastavujte na co nejnižší teplotu praní. Zkuste si to, nedbejte moc na návody a rady odborných odborníků, zkuste si sami, že i na 30 stupňů a bez pracího prostředku je možné vyprat.

Žehlení prádla

Žehlení je důležitá potřeba. S postupující dobou klesá oblečení, které se musí žehlit. Možná je to tím, že žehlení vyhrálo pomyslný žebříček nejodpornějších domácích prací. Zamyslete se tedy nad tím, jestli musíte žehlit kapesníky, které se v kapse hned zmuchlají. Musíte opravdu žehlit povlečení a ponožky a trenýrky? Ušetřete zbytečný čas a energii.

Vytírání a luxování

2013-06-04 11.20.01Zapomeňte na zametání, podlahu, kterou chcete vytřít, nejdříve vysajte vysavačem na co nejnižší stupeň síly sání. Podlahu pak stačí pouze setřít čistou vodou a máte hotovo. Žádné rozmazávání prachu apod. Bojíte se bakterií na podlaze a proto používáte chemii? Jen to zkuste týden čistou vodou a pokud neonemocníte zákeřnou bakteriální nemocí, pochopíte, že jste se stali obětí chemického průmyslu.

Praní koberců má také smysl jen tehdy, pokud jsou špinavé a flekaté. Prach vyluxujete v pohodě vysavačem dvakrát až čtyřikrát v měsíci.

Ocením jakékoli další tipy na úspory.

Mytí nádobí pouze ve vodě

[embedplusvideo height=”388″ width=”640″ standard=”http://www.youtube.com/v/iHYX7VUhQ6I?fs=1″ vars=”ytid=iHYX7VUhQ6I&width=640&height=388&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep4506″ /]

Přepis videa Mytí nádobí pouze ve vodě:

Ahoj,

dneska jsme měli k obědu špagety s omáčkou, v tý omáčce je olej, takže talíře jsou mastný.

Já bych Vám chtěl dneska ukázat, v podstatě zbořit mýtus, kterým se říká, že musíte používat prostředek na nádobí, abyste nádobí měli krásně čisťounký.

Takže, takhle vypadá talíř, když je to snědený, podívejte se takhle úplně hodně z blízka, jak je to takový celý zamaštěný, jsou tam ještě zbytky špaget, je to prostě úplně děsně hnusný.

A teď se koukejte jo. Jenom pustím vodu, tady nemám nic, vůbec to nepění, nemám tam žádnej prostředek, takhle to krásně umeju, jako v reklamě, dvakrát, třikrát otočím. Tak a mám krásně čistej talířek. A jak se to nechá ověřit … ták (prst vydává zvuk při tření talíře prstem). Jo …. slyšíte to, jak to krásně zní. Žádná mastnota, všechno je pryč.

Jenom v čisté vodě a je to pěkně ekologický.

Děkuju.

Mějte se pěkně.

P.S. Voda ve dřezu je proto, protože ji vypustím, až vystydne, aby předala svoje teplo zpátky do vzduchu a pak jí teprve pustíme ven a teplo si necháme 🙂

Dort k narozeninám

Umíte si někdo představit narozeninovou oslavu bez dortu?

Tiramisu po italsku

Můj nejoblíbenější dezert je určitě tiramisu. Nejsem žádný převratný kuchař a už vůbec ne pekař. Děkuju, že nemusím nic vymýšlet a použiji starý recept.

Žádné vylepšování oříškama a šlehačkou “Že šéfkuchaři z Míráku ;)”, žádné pomazánkové máslo. Jak to tam někdo může nacpat? Nechcete do tiramusu dát, co tam patří, protože je to drahé? Radši si tiramisu udělám jednou ročně, než každé 3 měsíce z pomazánkového másla, fuj 🙁

Takže, recept na tiramisu je následující:

  • 500 g mascarpone … nejvíce mi chutná z Lídlu od firmy Lovilio
  • 5 opravdu čerstvých vajec … ideálně hned od slípek
  • 6 lžic cukru … používám třtinový, nemá ten chemický ocásek na patře
  • 1x italské piškoty … ty podlouhlé
  • kakao … kvalitní, ne ty šmejdy s 3% kakaem, ale aspoň 20% ní
  • lžičku amareta … opakuji AMARETO, ne rum, ne mandlové aroma, AMARETO
  • 1 silná káva

Postup pro tiramisu

Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky rozmícháme s cukrem, pak do toho hodíme mascarpone a rozetřeme na krém (pozor, nechat rozpustit cukr, ať je to rovnoměrně sladké). Pak rozmixujeme bílky na sníh. Jemně sníh zatřeme do krému. Uvaříme silné preso, je jedno jestli máte jen rozpustné. Do presa šoupneme lžičku amareta. V kávě s amaretem namáčíme piškoty z obou stran (pořádně, ale rychle, hodně sajou) a vysteleme misku, nbeo skleněný pekáč. Na piškoty nalijeme asi 5mm vrstvu krému a pak uděláme druhou vrstvu piškotů. Zalijeme zbytkem krémemu a srovnáme, ať tam nejsou hory. Ve finále posypeme kakaem, dělám to tak, že si dám kakao do sítka a klepu. Šup s tím na 12 hodin do lednice a pak se může podávat.

Dort za studena

Vejde se do formy na dort o průměru 24 cm.

  • 3x 400g kysaná smetana 18%, od firmy Pilos z Lídlu
  • 2x půlené broskve v plechovce velké 820 g (nebo i jahody, ananas, dle libosti)
  • dětské piškoty 240 g
  • 100 g cukru … ideálně třtinový
  • strouhaný kokos
  • agar … komu nevadí namleté kosti a klouby, může dát želatinu

Postup pro dort za studena:

Vymažeme formu pozlátkem od másla. Posypeme kokosem (na ozdobu a abychom to z formy dostali 🙂 Naskládáme piškoty do vrstvy. Smícháme kysanou smetanu s cukrem … počkáme, až se cukr rozpustí. Na piškoty dáme asi 5mm vrstvu smetany. Na to dáme nakrájené broskve. Na ovoce dáme zase vrstvu smetany. Na to zase piškoty a na piškoty smetanu. Když jsme asi 1cm od shora, dáme tam ovoce v celku. Uvaříme želé a zalijeme jím ovoce. Hurá s tím do lednice a po 12 hodinách můžeme podávat.

A teď již jenom rozvěsit balónky a doufat, že se děti pomějí 🙂

 

© 2017 Tomáš Roud

Theme by Anders NorenUp ↑